Med v gréckej kuchyni – recepty a zvyky!

Medové múzy vás pozývajú na sladkú cestu, pozrieť si najobľúbenejšie recepty s medom , ale aj zvyky a tradície založené na tejto superpotravine!

Si pripravený??

 Grécke výrobky na báze medu

Súčasť raňajok mnohých Grékov, keďže sa dokonale hodí k maslu na teplom chlebe, med a jeho nutričná hodnota má fanatických priaznivcov! Používa sa tiež ako sladidlo v recepte s medom , ako základ do omáčky alebo marinády a dokonca aj ako prídavok do horúceho nápoja, ako je harmanček alebo čaj, vďaka blahodarným vlastnostiam, ktoré sa mu pripisujú. V každodennej strave Grékov sa však „zúčastňuje“ mnohými rôznymi spôsobmi, sladkými aj slanými, aby bol kontrast!

 

Med so sezamom a orechmi

Grécky med sa často používa v kombinácii so sezamom, mandľami, vlašskými orechmi a inými orechmi na prípravu občerstvenia a pochúťok, ľahké, zdravé, dokonca aj na pôst, na každú príležitosť. A nezabudnime, samozrejme, na pasteli, ktoré bolo od pradávna známe pod názvom „sezam“!

 Med ako príloha alebo do cesta

Takmer každý región Grécka má tradičný miestny recept založený nejakým spôsobom na čistom mede ! Do našej krajiny sa naozaj oplatí vycestovať, aby ste ochutnali všetky tieto jedlá a tiež rôzne variácie, ktoré existujú z miesta na miesto.

  • Sifnos medový koláč s medom a kvetinovým syrom
  • Sfakian koláče, s trochou raki pre dobrú mieru
  • Syrový koláč Skopelos so skrúteným chrumkavým plátom a fetou
  • Thracian Langites, pripomínajúce raňajky u starej mamy
  • Diples Maniatikes, tradičná vianočná sladkosť
  • Sezamový koláč z Chalkidiki s lahodným medovým sirupom

Osobitnú zmienku si, samozrejme, zaslúžia loukumades aj medové makrónky, ktoré teraz s toľkými variáciami a doplnkami vyhovejú každému vkusu!

Vedeli ste to ? Priemerná spotreba medu na obyvateľa v Grécku je približne 1,5 kg ročne, čo je množstvo oveľa vyššie ako európsky priemer. S toľkými druhmi medu na výber a receptami na jeho použitie niet divu, prečo!

 Zvyky s medom, symbolom pohody

Čistý med je jedným z najcharakteristickejších produktov tradičnej kuchyne našej krajiny a či už samotný alebo ako súčasť rôznych úprav sa dodnes ponúka na oslavách a spoločenských podujatiach. Medové týždne sa podľa prevládajúceho vysvetlenia začali v starovekom Grécku, kde novomanželom ponúkali 30 dní po svadbe „hydromed“ pre plodnosť a pohodu. V mnohých častiach moderného Grécka sa med s vlašskými orechmi a rôznymi „pastelias“ ponúka na svadbách ako pochúťka. Najmä na Kréte musia nevesta a ženích zjesť lyžicu medu a vlašských orechov, zatiaľ čo v tom istom regióne je tradičným svadobným dezertom xerotigano, vyprážané cesto s medom!