Svet olivového oleja

História olivového oleja v Messinii

Počas mykénskeho obdobia, počas 3 200 – 3 600 rokov, bol v Messini olivový olej už jedným z hlavných produktov vidieckeho hospodárstva tej doby. Potvrdzujú to vykopávky v paláci kráľa Nestora v oblasti Upper Eglianos. Benátčania po svojom príchode do Messinie na začiatku 13. storočia uplatňovali poľnohospodársku politiku na posilnenie pestovania olív v okupovaných oblastiach  

Takže v 14. storočí sa Messinia stala najolivovejšou oblasťou Peloponézu. Výrobný závod Karabotso pokračuje vo výrobe olivového oleja podľa najnovších noriem kvality. Výroba olivového oleja pochádza hlavne z olivových hájov oblasti kráľa Nestora. Hlavné odrody, ktoré sa pestujú v oblasti kráľa Nestora, sú Koroneiki (od novembra do januára) a Mavrolia (od septembra do novembra).

Fresh Fruits Email Header (10)

Cesta olivovníka

Olivovník sa tradične pestuje v každej krajine pri Stredozemnom mori a počas 6 000 rokov, čo človek pestuje olivy, sa vytvorilo viac ako 1 500 odrôd. 

Staroveké grécke odrody olív: tvar olivových jadier považujú vedci za najkonzistentnejší znak odrôd olív. Takto je možná identifikácia odrôd

  1. Kallistefanos: Divoká odroda, ktorá sa nachádzala v starovekej Olympii

  2. Kotinos: Divoký olivovník, ktorý sa tiež nazýval Elaios

  3. Favlia: odroda olív, ktorá pri dozrievaní bielila

  4. Echinos: Odroda olivovníka, ktorá mala tŕň v hornej časti listu

  5. Stemfylity: Odroda, že jej plody boli pripravované v slanom náleve

  6. Moria: Prvý domestikovaný olivovník, ktorý stál vo svätyni chrámu Akropolis

  7. Yschas: Odroda olív, ktorej plody pripomínali obličku

  8. Nitris: Olivová odroda, ktorej plody boli pripravené so soľou

Olivový olej a zdravie

Olivový olej je bohatý na vitamín E, mononenasýtené mastné kyseliny (83%) a tiež antioxidanty (polyfenoly olivového oleja: kyselina olejová, oleuropeín, skvalén). Tieto látky obsiahnuté v olivovom oleji pôsobia blahodárne na zdravie žalúdka a kardiovaskulárneho systému. Polyfenoly olivového oleja prispievajú k ochrane krvných lipidov pred oxidačným stresom.