Svet olivového oleja
História olivového oleja v Messinii
Takže v 14. storočí sa Messinia stala najolivovejšou oblasťou Peloponézu. Výrobný závod Karabotso pokračuje vo výrobe olivového oleja podľa najnovších noriem kvality. Výroba olivového oleja pochádza hlavne z olivových hájov oblasti kráľa Nestora. Hlavné odrody, ktoré sa pestujú v oblasti kráľa Nestora, sú Koroneiki (od novembra do januára) a Mavrolia (od septembra do novembra).
Olivovník sa tradične pestuje v každej krajine pri Stredozemnom mori a počas 6 000 rokov, čo človek pestuje olivy, sa vytvorilo viac ako 1 500 odrôd.
Staroveké grécke odrody olív: tvar olivových jadier považujú vedci za najkonzistentnejší znak odrôd olív. Takto je možná identifikácia odrôd
-
Kallistefanos: Divoká odroda, ktorá sa nachádzala v starovekej Olympii
-
Kotinos: Divoký olivovník, ktorý sa tiež nazýval Elaios
-
Favlia: odroda olív, ktorá pri dozrievaní bielila
-
Echinos: Odroda olivovníka, ktorá mala tŕň v hornej časti listu
-
Stemfylity: Odroda, že jej plody boli pripravované v slanom náleve
-
Moria: Prvý domestikovaný olivovník, ktorý stál vo svätyni chrámu Akropolis
-
Yschas: Odroda olív, ktorej plody pripomínali obličku
-
Nitris: Olivová odroda, ktorej plody boli pripravené so soľou
Olivový olej a zdravie
Olivový olej je bohatý na vitamín E, mononenasýtené mastné kyseliny (83%) a tiež antioxidanty (polyfenoly olivového oleja: kyselina olejová, oleuropeín, skvalén). Tieto látky obsiahnuté v olivovom oleji pôsobia blahodárne na zdravie žalúdka a kardiovaskulárneho systému. Polyfenoly olivového oleja prispievajú k ochrane krvných lipidov pred oxidačným stresom.